Gasdialoog
In 2012 nam EDN het initiatief voor een gasdialoog-programma, vanuit de constatering dat de license to operate voor gas als energiedrager en voor de gassector als industrietak leek af te nemen. Dat initiatief kreeg momentum onder invloed van de gepolariseerde schaliegasdiscussie en vooral door de aardbevingen in Groningen die ernstiger kunnen worden dan aanvankelijk was voorzien. Gaswinning, maar ook bijvoorbeeld gasopslag, krijgt in toenemende mate met verzet te kampen. Het idee van gas als onmisbare transitiebrandstof, de schoonste fossiele brandstof die er is, heeft een deuk gekregen. Maar snel afbouwen van de gasinzet is, onder meer door de grote financiële belangen en door de zware rol van gas in de energiehuishouding, geen gemakkelijk pad. Daarbij komt dat door veranderde prijsverhoudingen op de internationale brandstoffenmarkten, de lage CO2-prijzen en de werking van de elektriciteitsmarkt, gas in de energievoorziening verdrongen wordt door kolenstook, en de elektriciteitsvoorziening ondanks de groei van duurzame energie ‘herkoolt’.
En nog een punt: onze Oosterburen, die volop inzetten op de Energiewende, zoeken oplossingen voor de uitdagingen die een systeem met een groeiend aandeel hernieuwbare zgn. intermitterende bronnen stelt juist in de mogelijkheden die het gassysteem biedt.
Al met al is er alle reden om te zoeken naar een mogelijk toekomstperspectief voor gas, of breder: gasvormige energiedragers, waar ook onder meer biogas en waterstofgas deel van kunnen uitmaken. EDN heeft voor het uitwerken van zo’n toekomstperspectief in interactie met stakeholders en opinieleiders, financiële support gekregen van Gasunie, GasTerra, Shell, Nogepa en EBN; in een eerdere fase ook NAM. Het project wordt uitgevoerd door een team van IMSA en De Gemeynt.