Industriebeleid en energie
In 2006 bracht EDN, toen nog Energie Forum Nederland het rapport ‘Energiebeleid in C-majeur’ uit. Dat was een pleidooi om beter rekening te houden met de industriebelangen en kansen die energiebeleid met zich meebrengt of kan brengen. Een pleidooi voor een moderne variant van industriebeleid, passend bij de inmiddels ontwikkelde marktwerking in de energiesector.
Het rapport, dat in verschillende bijeenkomsten van EDN ter sprake is geweest, riep destijds nogal wat verzet op. Industriebeleid – dat paste toch helemaal niet bij marktwerking? En welke noodzaak voor industriebeleid rond energie zou er nu helemaal zijn? Er waren ook andere geluiden. Ondernemers in nieuwe energietechnieken en concepten lieten weten dat de wijze waarop Nederland zijn energiebeleid heeft vormgegeven, hen het leven eerder zuur dan gemakkelijk maakt. Kan dat niet anders? Bedrijven klagen over ongelijke speelvelden, zowel binnen Nederland alsook Nederland in vergelijking met omringende landen. Kan dat niet beter? En bij nader inzien zijn er toch nog wel degelijk mogelijkheden voor een overheid om op kansen te sturen en comparatieve voordelen te benutten. Niet via een ouderwets industriebeleid waarvan we onze bekomst na de RSV- en OGEM-affaires hebben gehad, maar via een industriebeleid nieuwe stijl: gelijk speelveld, randvoorwaarden en incentives die tot verduurzaming aanzetten, concentreren op een paar speerpunten waar Nederland werkelijk het verschil kan maken.
De ideeën zoals ze destijds in Energiebeleid in C-majeur zijn beschreven lijken nu in toenemende mate gemeengoed te worden. Natuurlijk is EDN niet de enige vader van dit succes, maar het rapport en de debatten erover hebben wel degelijk bijgedragen aan veranderende inzichten. Dat die nog in nieuwe daden moeten worden omgezet (zie bijvoorbeeld Energie en de Noordzee) is een andere kwestie. Maar ook daaraan wordt gewerkt.
Mede op basis van Energiebeleid in C-majeur ontwikkelde EDN nadien ideeën voor ‘groene energie voor de basislast’ – een analyse van de internationale concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie en de mogelijkheden om via groene energie én de concurrentiepositie te dienen én vergroening verder te helpen.
[wpdm_category id=industriebeleid-en-energie order_field=id order=desc]